Namaste!

Här kommer lite info om årets resa till Nepal och barnhemmet med Chhahari Europe.

.

Kathmandu 2016

Kan bara konstatera att Kathmandu vuxit oerhört mycket sedan första gången 1990 som jag besökte landet. Där det förr låg oändliga risfält så byggs det ständigt nytt. Det finns tyvärr ingen egentlig stadsplanering så parker och grönområden får stryka på foten. De öppna fälten på flygbilden finns förmodligen inte kvar länge till. Inne i staden sker sakta små förbättringar men infrastrukturen känns oförbätterlig, vägarna är dåliga och de ”speedbumps” som finns placerade på de oerhört gropiga vägarna känns kanske inte helt nödvändiga i alla fall. Tåg existerar inte i Nepal. Fortfarande ett och ett halvt år efter de stora jordbävningarna så är många byggnader inte restaurerade.

.


Family Home Stays

Dawa och hans familj driver ett ”familjehem” där bodde vi 14 st personer. Vi skulle varit 18 st men fyra fick tyvärr ställa in resan pga sjukdom. Som mest har de haft 33 personer hemma hos sig på en och samma gång. Familjen odlar mycket grönsaker och frukt runt själva huset bl.a. oerhört stora och goda avocado som vi ätit till frukost. Att bo hos Dawa kostar ca 200 kr /dag (inkl. 10% skatt) och då får man frukost-lunch-middag. De filtrerar eget vatten och de producerar lite varmvatten med solvärme. Wifi finns också såklart. Huset är inte uppvärmt med det är en mycket varm familj att bo hos.

Från taket, eller ”beachen”, så kan man i ottan följa hur solen lyser upp Ganesh Himal med högsta topp på 7422 möh. I december så är dagarna varma, vi hade upp till 25 grader varmt och i lediga stunder passade vi på att lapa sol. På taket bedrev Steve även fotbollsträning med de yngre förmågorna.

.

Barnen, barnhemmet och skolan

För närvarande finns det 22 barn och Sagar som nu jobbar som lärare på skolan. Uma och Kumar Parajuli fungerar som föräldrar på hemmet (de har två egna barn, Anup och Sabin). Alla barnen mår bra. De ”nyaste” har en del vaccinationer att fullfölja som t.ex. polio. I skolan presterar barnen bland de bästa i sina klasser. Det är mycket musik och dans, sång och skratt, lekar och att tillbringa tid med dessa härliga ungar är ett privilegium. Se större profilbilder HÄR >>

 

.

Fotbollsskola för flickor

I år så hade vi fotbollsskola för ca: 60 flickor. Roligt att 20 av dessa kom från Lighthouse Foundation, den organisation som grundade det som i Sverige är känt som LoveNepal. Fotbollsskolan är ett mycket uppskattat inslag för flickorna. Pojkarna? De fick den här gången mest titta på.

.

Studiebesök, insamlingar, musik och intervjuer

.

Film

Vi hann även med att spela in en sekvens till en trailer för ”Bollywood” produktionen National Treasure där några av oss skulle spela ”hänsynslösa skurkar” i solglasögon och svarta kläder. Resh på affischen och till höger i bild är skådespelare och producent och har ett stort hjärta för utsatta barn, därför hjälper vi honom. Filmen förväntas ses av ca: 50 miljoner människor i Indien.

Filminspelning på taket
Filminspelning på taket
Resh Marhatta
Resh Marhatta

Stort tack!

Stort tack till alla som följde med på resan där ni ställer upp med egen tid och egna pengar. Stort tack till alla er andra som stödjer vårt arbete.

JariKinnunen.signature